De Europese effectenbeurzen krabbelden dinsdag weer op na de verliesbeurt van een dag eerder. De hoop dat de Amerikaanse centrale bank het stimuleringsbeleid voorlopig voortzet gaf beleggers moed. In Amsterdam moest Ahold inleveren na publicatie van de kwartaalcijfers. In Amsterdam liet de AEX de aanvankelijke winst echter lopen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot nagenoeg onveranderd op 360,97 punten. De MidKap klom 0,5 procent, tot 538,56 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 0,7 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,3 procent in de plus.

,,Er gebeurt niet zoveel op de beurzen. Het besef dat de Fed voorlopig niet stopt met de steun lijkt langzaam door te dringen tot de markt”, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Lockhart

De handel trok zich op aan de woorden van de voorzitter van de Federal Reserve van Atlanta, Dennis Lockhart. Lockhart zei dinsdagavond dat een eventuele aanpassing van het ruime stimuleringsbeleid van de Fedgeen rigoureuze verandering zal betekenen.

Grootste stijger in de AEX was postbezorger PostNL met een plus van 4,5 procent. Volgens toezichthouder ACM kunnen de aanpassingen van de universele postdienstverlening door de beugel. Het rendement datPostNL op de dienstverlening kan halen blijft binnen de wettelijk vastgestelde perken.

Ahold

Ahold verloor 2,3 procent. Het supermarktconcern zag de omzet in het eerste kwartaal met ruim 4 procent toenemen tot 10,1 miljard euro. Dat was iets minder dan verwacht. De nettowinst kwam uit 1,95 miljard euro. Het winstcijfer werd voor 1,75 miljard euro gespekt door de verkoop van de Scandinavische supermarktketen ICA. Ook kondigde Ahold aan het aandeleninkoopprogramma te verhogen. De mate waarin dat gebeurde viel volgens sommige analisten echter tegen.

In Parijs won Société Générale ruim 2 procent. De Franse bank profiteerde van een adviesverhoging door de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Royal Bank of Scotland (RBS) klom 1 procent in Londen. RBS moet gesplitst worden in een ’goede’ en een 'slechte’ bank. Dat zou volgens Britse media de aanbeveling zijn van de parlementaire commissie die zich buigt over de toekomst van financiële instellingen.

De euro was 1,3050 dollar waard, tegen 1,3080 dollar bij sluiting van de Europese markten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 92,61 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 101,64 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl